admin

Suomen kulttuurirahaston työskentelyapuraha

Kiitos Suomen kulttuurirahaston Lapin rahastolle puolen vuoden työskentelyapurahasta (2019) https://www.lapinkansa.fi/taiteelle-ja-tieteelle-lapissa-yli-puoli-miljoonaa/167716

Teos Rovaniemen kaupungin kokoelmiin

Rovaniemen taidemuseo on hankkinut Rovaniemen kaupungin kokoelmiin teoksen Melkein perillä (2018).

Melkein perillä. 140×120 Öljyväri kankaalle 2018.

Tiedote: Kuukauden Taiteilija Minna Linja 20.12.2018

Minna Linja – Tammikuun taiteilija Kulttuuritalo Korundi 2.1.2019 – 29.1.2019

Kiitos Kaamos

Minna Linja (os.Junttila) on Keminmaalla asuva ja työskentelevä kuvataiteilija. Linja maalaa abstrakteja öljyvärimaalauksia kankaalle. Työskentelyn lähtökohdat ovat inhimillisten tunteiden ja tunnelmien näkyväksi tekemisessä. Usein teokset keskittyvät osoittamaan kiitollisuutta – esimerkiksi rakkautta, kumppanuutta, arjessa olevaa hyvää ja koko elämää kohtaan.

Kiitos Kaamos -näyttelyn teoksissa tiivistyy taiteilijan suhde sydäntalven pimeimpiin hetkiin. Sodankylän Vaalajärvellä varttunut Linja kokee hiljaisen pimeyden voimauttavana mahdollisuutena kerätä energiaa, joka vapautuu kevään ensimmäisen valon myötä.  

Minna Linja: Tie. 145×195 öljyväri kankaalle 2018.

 

 

 

Lisätiedot:
Lapin taiteilijaseura
Kairatie 3
96100 ROVANIEMI
Puh. 050 406 3632
lapintaiteilijaseura@gmail.com
www.lapintaiteilijaseura.fi

                                                                                                        

 


 

Tervetuloa sivuilleni

Olen lappilainen kuvataiteilija ja kuvataideopettaja. Asun ja työskentelen Keminmaalla.

Punainen väri edustaa minulle energiaa ja tahdonvoimaa, ja siinä on aina vahva positiivinen lataus.


Teoksiani Aineen taidemuseon Taidebasaarissa Torniossa 2018.


This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.


Alla olevassa kuvassa on teokseni Tie.

Maalaus on nähtävillä Kiitos Kaamos näyttelyssäni Kulttuurikeskus Korundissa Rovaniemellä 2.1.-29.1.2019. Näyttelytiedotteeseen tästä

Tie. 145×195, 2018.


 

Linkki: Feeling Red näyttelyn Facebook sivusto

Arvostelu: Feeling Red – Lapin Kansa 12.12.2018

Lapin Kansassa 12.12.2018 julkaistu näyttelyarvostelu. Artikkelin on kirjoittanut Richard Kautto. Artikkelin lopusta löytyy linkki verkkolehden alkuperäiseen julkaisuun.

 

Arvostelu: Kuiskauksia osterin kuoressa

Vapaalla 12.12.2018 13.33

Richard Kautto

Melkein perillä. Melkein perillä.

Feeling Red. Minna Junttilan maalauksia Rovaniemen kirjaston Lapponica-salissa 30.12.saakka. Jorma Eton tie 6. Avoinna: ma-to klo 9-20, pe klo 9-18, la-su klo 11-16. Suljettu jouluna.

”Kun tylsänvärinen simpukka aukeaa, sen sisällä saattaa olla verenpunaista ja purppuraa. Sielu ja mieli asuvat ruumiissa, jolla on omat vaatimuksensa. Minna Junttilan maalauksissa sukelletaan suureen tunneliin.

Junttilan valitsema tyyli tuo mieleen Marjatta Tapiolan ja Jaakko Sieväsen teokset. Otetaan lähikontakti kohteeseen.

Kohteen fyysinen olemus nousee alkuperäisen ajatuksen yläpuolelle.”

 

Richard Kautto

Kannattelisin sinua.

 

”Junttilan maalaukset tarjoavat keskittyneen katsomiselämyksen. Esteettinen nautinto ei ole yksiselitteinen. Nautinto ei muutenkaan ole aina tie onneen. Nautinnon takia pahoinpitelemme monesti ruumistamme.

Mutta meillä on oikeus tehdä itsemme kanssa mitä haluamme.

Teoksissa voi nähdä eroottista symboliikkaa, mutta ne antavat mahdollisuuden usealle erilaiselle tulkinnalle. Mieleen tulevat myös kurkku suorana huutavat suut.

Mielipiteiden muuttuessa fanaattisiksi henkinen olemus alkaa lähestyä lihallista. Osteri sulkeutuu. Toisaalta joudumme suojelemaan itseämme kuorellamme.

Junttilan maalaukset henkivät raadollisuutta ja rakastavaa lämpöä yhtä aikaa.

Niukalla ripustuksella on rakennettu asiallisen vaikuttava näyttely. Siinä ei ole mitään turhaa, mutta maalausten merkityksiä palaa pohtimaan yhä uudestaan.”

Richard Kautto

https://www.lapinkansa.fi/vapaalla/arvostelu-kuiskauksia-osterin-kuoressa-3365916/

Arvostelu: Pureva viima ja lämmin sielu – Lapin Kansa 17.10.2018

Lapin Kansassa 17.10.2018 julkaistu näyttelyarvostelu. Artikkelin on kirjoittanut Richard Kautto. Artikkelin lopusta löytyy linkki verkkolehden alkuperäiseen julkaisuun.

 

Richard Kautto

Eliina Hurtig: Katseli sieltä maata.

Eliina Hurtig: Katseli sieltä maata.

Näyttely: Sen piti mennä niin. Eliina Hurtig, Minna Junttila ja Eila Puhakka Tornion kuvataideseuran galleriassa 27.10. saakka. Keskikatu 26. Avoinna: ti–pe 12–17, la 11–15.

”Sen piti mennä niin on kolmen maisemaa ja luontoa tutkivan taiteilijan yhteinen seikkailu. Näyttely vaikuttaa rakentuneen jokseenkin spontaanisti.

Torniolaislähtöinen kuvataiteilija Eliina Hurtig saa viiman puhaltamaan ja tyrskyt roiskumaan maalauksessaan Katseli sieltä maata.

Hurtig luo monikerroksellisia ja vahvoja maisemallisia mielikuvia. Liike syntyy ristikkäisillä vedoilla ja valumilla. Aurinko tukahtuu jäiseen usvaan. Katsoja on jäätiköllä laaksossa tai ylhäällä tunturissa.

Sodankylästä kotoisin oleva Minna Junttila tekee voimakasvärisiä abstrakteja töitä. Junttila jatkaa teoksissaan Hurtigin sielullisen maiseman teemaa. Vahvan punaisissa maalauksissa on koettavissa luolamainen syvyys. Vaikutelma on lihallinen. Olemme suuren sydämen kammioissa. Pääsemme matkalle konkreettiseen sisimpäämme. Tai sitten tarkastelemme elävää organismia hyvin läheltä.

Teokset ovat selkeitä, ilman ylimääräisiä elementtejä.

Rovaniemeläinen tekstiiliartesaani Eila Puhakka luo metallilangoista luontoon ja maisemaan liittyviä soittimia. Langat valuvat alas kuin tunturipurojen virta. Väreissä helmeilee jäätä ja ruskan punaista. Puhakan teosten sointi on harmoninen. Helisevän sävelen voi kuulla.

Puhakalla on näyttelyssä myös kaksi pienempää työtä. Keraamisen näköisessä ratkaisussa on käytetty poronnahkaa ja kalannahkaa. Seurauksena on intiimi näkymä, joka on kuin muinainen jalanjälki tai meripihkaan kiinni jäänyt katka.”

Eila Puhakka kulkee Poron poluilla.

”Kolmen erilaisen tekijän teoksista syntyy vahva esitys, jossa vähäeleisesti asetetaan pohjoinen luonto luonteen ja mielen yhteyteen. Kokonaisuutena näyttely on virkistävä ja ajatuksia herättävä kokemus. Katsojan ei tarvitse sen enempää syventyä, vaan näyttely toimii kuvien ja mielikuvien virtana. Kuin kulkisimme kylmänä ja kirpeänä syysaamuna luonnossa.

Näinkin voi nähdä. Niukka esitystapa on naseva ja jättää teoksille tilaa. Teokset vetoavat primitiivisiin ja luontaisiin tunteisiin. Alkukantainen minämme on vielä tallella.”


 
 

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Tiedote: Minna Junttila – Jos pysähtyisit 30.8.2018

minnajunttila_web2.jpg
Minna Junttila: Ja pidäthän itsestäsi huolta? Öljyväri kankaalle 2018, 140 x 120 cm. Yksityiskohta teoksesta.
 

Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan syyskuun taiteilijana Minna Junttila

30.8.2018

Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan Galleria Lovisan syyskauden avaa Minna Junttilan Jos pysähtyisit -näyttely. Keminmaalla asuva ja työskentelevä Junttila on kotoisin Sodankylästä ja valmistunut taiteen maisteriksi kuvataidekasvatuksen koulutusohjelmasta vuonna 2017. Tietoisen läsnäolon haasteet ovat olleet pitkään Junttilan taiteellisen työskentelyn keskeisiä teemoja. Tunteet töiden taustalla ovat vahvoja ja kumpuavat syvältä omista kokemuksista.

Mitä tapahtuu, jos suorittamiseen ajautuneen arjen keskellä havahtuu kuuntelemaan itseä ja ympärillä olevaa? Junttila tarkastelee näitä hetkiä näyttelyssään.

Mitä haluat muistaa näistä päivistä ja vuosista? Päivittäin on lukemattomia mahdollisuuksia pysähtyä – olla enemmän läsnä, enemmän tietoinen valinnoistaan ja arvostaa olemassa olevaa.

Näyttelyssä esillä olevat isokokoiset öljyvärimaalaukset ovat kuvia hetkistä, joita yhdistää syvä läsnäolo sekä itsen, lähimmäisten ja elämän kunnioitus. Ne ovat hetkiä, jotka piirtyvät mieleen ja kehoon lähtemättömästi – jos pysähdyt.

Lapin yliopiston Galleria Lovisassa esitellään taiteiden tiedekunnan alumnien, henkilökunnan ja opiskelijoiden joukosta valittujen kuukauden taiteilijoiden teoksia. Näyttelytila sijaitsee kahvila Meidän Lovisan yhteydessä.

Taiteiden tiedekunnan syyskuun taiteilija Galleria Lovisassa
Minna Junttila: Jos pysähtyisit
1.9.– 29.9.2018

Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma–pe 7.30–20, la 8–16

Lisätietoja Galleria Lovisan näyttelyistä:
Näyttelytoiminnan yliopisto-opettaja Leila Lipiäinen, leila.lipiainen(at)ulapland.fi

LÄHDE: LY / TTK / LP

https://www.ulapland.fi/news/Lapin-yliopiston-taiteiden-tiedekunnan-syyskuun-taiteilijana-Minna-Junttila/nzxestga/15ac06f1-8c4e-4304-99ef-8318b17224e9

 
 
 

Tiedote: Pohjoistuuli – North Wind, Galleria Valo Rovaniemi 4.6.2018

Lapin yliopiston sivuilla 4.6.2018 julkaistu tiedote. Linkki alkuperäiseen julkaisuun artikkelin lopussa.

Pohjoinen tuulahdus nykytaidetta taiteiden tiedekunnan Arktikumin gallerioissa

4.6.2018

 
North-wind-1-550px.jpg
Näkymä näyttelystä. Vasemmalla Janne Erkkilän akryylimaalaus Primus Motor vuodelta 2015. Keskellä edessä Maria Huhmarniemen Twistmas -installaatio ruisoljista, muovipilleistä ja langasta vuodelta 2016. Oikealla Hannu Vanhasen Puut puhuvat -valokuvakollaasi vuodelta 2018. Kuva: Leila Lipiäinen
 

”Taiteiden tiedekunnan Valo- ja Katve-galleroissa Arktikumissa avautuu kesän ajaksi pohjoista nykytaidetta esittelevä Pohjoistuuli – North Wind -näyttely. Nähtävillä on niin pohjoisen nykytaiteen viileän raikkaita virtauksia kuin lämpöisen punaisia tuulahduksiakin. Näyttelyyn on vapaa pääsy 5.6. – 10.8.2018 välisenä aikana päivittäin klo 9–18. Tervetuloa tutustumaan!

Näyttely esittelee aikalaistaiteen monia tekniikoita ja materiaaleja edustavia teoksia Lapissa asuvilta ja työskenteleviltä taiteilijoilta. Galleria Valossa nähdään eri tekniikoin toteutettuja maalauksia, valokuvateoksia, väripigmentti- ja digitaalivedoksia, veistoksia, installaatioita sekä sekatekniikkatöitä. Galleria Katve I:ssä on esillä erillinen Tuomas Korkalon teoksista muodostuva konstruktivististen teosten kokonaisuus. Kaikkiaan näyttelyssä on esillä yhteensä 49 pohjoista nykytaideteosta.

Huhtikuussa 2018 Lapin yliopiston taiteiden tiedekunta järjesti avoimen taiteilijahaun North Wind -näyttelyä varten. Hakemuksia tuli 7.5. mennessä yhteensä 60, joista Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan ammattitaiteilijoista koostunut kuraattoriryhmä valitsi näyttelyyn mukaan viisitoista taiteilijaa.”

 

North-wind-web2.jpg

Vasemmalla Minna Junttilan muste-, akryylimedium- ja öljymaalaus Think about it vuodelta 2018. Oikealla Risto Immosen Räkkä -veistos taotusta teräksestä vuodelta 2018. Kuva: Leila Lipiäinen

”Näyttelyssä ovat mukana taiteilijat Janne Erkkilä, Sanna Haimila, Maria Huhmarniemi, Ilmi Huoviala, Eliina Hurtig, Marjo Hyttinen, Risto Immonen, Minna Junttila, Kazuko Kizawa, Tuomas Korkalo, Pirkko Mäkelä-Haapalinna, Pirjo Nykänen, Leena Palo, Juhani Tuominen ja Hannu Vanhanen.

Näyttelyn kuraattoreina toimivat taiteiden tiedekunnan kuvataiteen professori Jaana Erkkilä-Hill, kuvataiteen yliopistolehtori Kalle Lampela, plastisen sommittelun yliopistolehtori Tom Engblom sekä näyttelytoiminnan yliopisto-opettaja Leila Lipiäinen.”

 

North-wind-web3.jpg
Otos Tuomas Korkalon konstruktivististen teosten kokonaisuudesta Katve I -galleriasta. Akryyli, akvarelli ja tussi kankaalle, 2018.

”North Wind -näyttelyn taiteilijat osallistuvat myös Rovaniemellä 18. – 20. kesäkuuta järjestettävään kansainvälisen Res Artis -residenssiverkoston Exploring Sustainability under the Midnight Sun -yksityistapahtumaan, jossa käsitellään kansainvälistä taiteilijaresidenssitoimintaa erilaisista kestävän kehityksen näkökulmista. Tapahtumaa organisoi Taiteen edistämiskeskuksen Lapin toimipiste yhdessä Rovaniemen kaupungin kanssa.”

 

Pohjoistuuli – North Wind
Pohjoista nykytaidetta
5.6 – 10.8.2018

Galleria Valo, Arktikum, Pohjoisranta 4, Rovaniemi
Avoinna: ma–su klo 9–18, vapaa pääsy.

Lisätietoja:
northwind(at)ulapland.fi
Kuvataiteen professori Jaana Erkkilä-Hill, jaana.erkkila-hill(at)ulapland.fi
Näyttelytoiminnan yliopisto-opettaja Leila Lipiäinen, leila.lipiainen(at)ulapland.fi

 

lay_taike_resartis_banner.jpg

LÄHDE: LY / TTK / LP

Pohjoistuuli – North Wind Pohjoista nykytaidetta 5.6 – 10.8.2018