Arvostelu: Pureva viima ja lämmin sielu – Lapin Kansa 17.10.2018

Lapin Kansassa 17.10.2018 julkaistu näyttelyarvostelu. Artikkelin on kirjoittanut Richard Kautto. Artikkelin lopusta löytyy linkki verkkolehden alkuperäiseen julkaisuun.

 

Richard Kautto

Eliina Hurtig: Katseli sieltä maata.

Eliina Hurtig: Katseli sieltä maata.

Näyttely: Sen piti mennä niin. Eliina Hurtig, Minna Junttila ja Eila Puhakka Tornion kuvataideseuran galleriassa 27.10. saakka. Keskikatu 26. Avoinna: ti–pe 12–17, la 11–15.

”Sen piti mennä niin on kolmen maisemaa ja luontoa tutkivan taiteilijan yhteinen seikkailu. Näyttely vaikuttaa rakentuneen jokseenkin spontaanisti.

Torniolaislähtöinen kuvataiteilija Eliina Hurtig saa viiman puhaltamaan ja tyrskyt roiskumaan maalauksessaan Katseli sieltä maata.

Hurtig luo monikerroksellisia ja vahvoja maisemallisia mielikuvia. Liike syntyy ristikkäisillä vedoilla ja valumilla. Aurinko tukahtuu jäiseen usvaan. Katsoja on jäätiköllä laaksossa tai ylhäällä tunturissa.

Sodankylästä kotoisin oleva Minna Junttila tekee voimakasvärisiä abstrakteja töitä. Junttila jatkaa teoksissaan Hurtigin sielullisen maiseman teemaa. Vahvan punaisissa maalauksissa on koettavissa luolamainen syvyys. Vaikutelma on lihallinen. Olemme suuren sydämen kammioissa. Pääsemme matkalle konkreettiseen sisimpäämme. Tai sitten tarkastelemme elävää organismia hyvin läheltä.

Teokset ovat selkeitä, ilman ylimääräisiä elementtejä.

Rovaniemeläinen tekstiiliartesaani Eila Puhakka luo metallilangoista luontoon ja maisemaan liittyviä soittimia. Langat valuvat alas kuin tunturipurojen virta. Väreissä helmeilee jäätä ja ruskan punaista. Puhakan teosten sointi on harmoninen. Helisevän sävelen voi kuulla.

Puhakalla on näyttelyssä myös kaksi pienempää työtä. Keraamisen näköisessä ratkaisussa on käytetty poronnahkaa ja kalannahkaa. Seurauksena on intiimi näkymä, joka on kuin muinainen jalanjälki tai meripihkaan kiinni jäänyt katka.”

Eila Puhakka kulkee Poron poluilla.

”Kolmen erilaisen tekijän teoksista syntyy vahva esitys, jossa vähäeleisesti asetetaan pohjoinen luonto luonteen ja mielen yhteyteen. Kokonaisuutena näyttely on virkistävä ja ajatuksia herättävä kokemus. Katsojan ei tarvitse sen enempää syventyä, vaan näyttely toimii kuvien ja mielikuvien virtana. Kuin kulkisimme kylmänä ja kirpeänä syysaamuna luonnossa.

Näinkin voi nähdä. Niukka esitystapa on naseva ja jättää teoksille tilaa. Teokset vetoavat primitiivisiin ja luontaisiin tunteisiin. Alkukantainen minämme on vielä tallella.”


 
 

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *