Bio & Artist Statement

Bio

Minna Linja (os. Junttila) on kuvataiteilija ja kuvataideopettaja, syntynyt Sodankylässä 1978. Hän valmistui Lapin yliopistosta Taiteiden Maisteriksi vuonna 2017, pääaineenaan kuvataidekasvatus. Linja asuu ja työskentelee Keminmaalla.

Vuodesta 2017 Linja on osallistunut yhteisnäyttelyihin ja pitänyt yksityisnäyttelyitä Suomessa ja Ruotsissa. Hän on työskennellyt myös kuvataideopettajana. Linja on jäsenenä Lapin taiteilijaseurassa, Tornion Kuvataideseurassa (johtokunnan jäsen), Keminmaan Kuvataideseura Suma ry:ssä, Kuvataideopettajat ry:ssä sekä Jala Taide & Käsityöyhdistyksessä Haaparannalla Ruotsissa.

Tulevia näyttelyitä mm.

Yksityisnäyttely Kuukauden taiteilijana Kulttuuritalo Korundissa Rovaniemellä (tammikuu 2019), ryhmänäyttely Eliina Hurtigin kanssa Galleria 5:ssä Oulussa (huhtikuu 2019) sekä Galleria Napassa Rovaniemellä (elokuu 2019).

 

Artist Statement

Minna Linjalle punainen väri edustaa energiaa ja tahdonvoimaa, ja siinä on vahva positiivinen lataus. Pimeimmässäkin varjossa kytee sammumaton palo ja jano elämää kohtaan. Kankaille piirtyy tulkintoja kiitollisuudesta, rakkaudesta, läsnäolosta ja elämän hauraudesta. Linja maalaa kankaalle isoja abstrakteja maalauksia öljyväreillä.

”Joku sanoi:
Et sinä mitään voita,
vaikka noita laulujas meille teet.
Minä kun en käskystä mitään soita,
siitä nämä mystiset kyyneleet.”
 
Näin laulaa Hector kappaleessaan Tuulisina öinä vuonna 1978. Sanat kuvastavat myös samana vuonna syntyneen Linjan ekspressiivisen työskentelyn lähtökohtia. Usein kokonaisvaltainen maalauksissa elämisen, aistimisen ja ilmaisun prosessi saa alkunsa tarpeesta käsitellä syvältä kumpuavia tunteita. Hän pyrkii tekemään näkyväksi tunteita ja tunnelmia joita ihmisyyteen liittyvät teemat nostavat esiin. Työskentelyn lopputuloksina valmiit teokset keskittyvät useimmiten osoittamaan kiitollisuutta – esimerkiksi rakkautta, kumppanuutta, arjessa olevaa hyvää ja koko elämää kohtaan.

“Keskityn tarkastelemaan teemaa ja suljen kaiken muun pois. Tunnen viivan, värin ja muodon. Tunnen keveyden tai painon, terävyyden tai pehmeyden, hapuilevan tai voimakkaan. Tulkintani pohjana on aina vilpitön tunne.”

 

Maalaamisen rinnalla valokuvaus

Katoavuuden estetiikka kiehtoo minua loputtomiin. Nostan esille arkisia yksityiskohtia ja ohikiitäviä hetkiä valokuvien kautta. Valokuvissani tarkastelen myös samoja ihmisyyteen liittyviä teemoja kuin maalauksissani.

Valokuvaus oli pitkään ensisijainen ilmaisumuotoni.  Viime vuosina valokuvauksen rinnalle on noussut maalaaminen. Tällä hetkellä maalaamisen väkevä fyysisyys palvelee syvintä tekemisen tarvettani parhaiten, mutta valokuvaus kulkee mukana uskollisesti.